Normal_speelplaats_schoolplein_pauze_spelen

Criminelen die kinderen op het schoolplein ronselen. Groothuizen (D66) noemt berichten daarover "zeer verontrustend". Dit meldt de Tweede Kamer.

De georganiseerde criminaliteit in Nederland heeft steeds vaker ook schoolkinderen in haar greep. Tot die conclusie komt de Volkskrant in een artikel van 3 juni jongstleden. Groothuizen vraagt minister Blok (Veiligheid) of dit beeld klopt. Hij benadrukt dat scholen een veilige plek zijn om te leren moeten zijn.
 
Naar de veiligheid op scholen wordt om de twee jaar onderzoek gedaan, zegt Blok. Uit die "Monitor sociale veiligheid in en rond scholen" komt volgens de minister niet naar voren dat de situatie onveiliger wordt.
 
Scholen zijn volgens Blok eerstverantwoordelijk voor de veiligheid binnen de school. Maar Groothuizen wijst erop dat ze soms niet optreden om reputatieschade te voorkomen. Dat noemt de minister kortzichtig. Hij roept scholen op om altijd aangifte te doen bij de wijkagent als er verdachte dingen gebeuren. Zorg dan voor een vaste schoolwijkagent voor elke school, adviseert Groothuizen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids