Normal_examen__examens__eindexamen__school__toets__nadenken__scholieren

Er zijn steeds meer scholieren die een examentraining doen. Volgens trainingsbureaus is er de laatste vijf jaar sprake van een verdubbeling van het aantal trainingen. Dat meldt Metro.

Die cijfers werden bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit komt verder naar voren dat het aantal eindexamentrainingen vooral het afgelopen jaar is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om een stijging van 25 procent.

Wat daarbij opvalt is het grote aantal aanmeldingen van scholieren die goede cijfers hebben. Volgens Mick Knabben van Luzac Examentraining lijkt het een trend dat leerlingen een zo hoog mogelijk cijfer willen halen, ongeacht hoe ze ervoor staan. Een hoog cijfer is bovendien voordeliger bij de toelating voor een vervolgstudie. Een andere reden voor de toename van de examentrainingen is waarschijnlijk de steeds strenger wordende eisen voor de examens. 

Veel scholieren en hun ouders vinden het volgen van een examentraining meer dan de moeite waard. Ook als de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s voor maar een paar dagen training. Onderwijssocioloog Paul de Graaf zet zijn vraagtekens bij de inhoud van die lessen. Volgens hem wordt er niet zozeer ingegaan op de inhoud van de stof, maar leren de scholieren bepaalde vaardigheden die tijdens het maken van hun examen van pas komen. Toch denkt hij dat deze leerlingen daarmee een streepje voor hebben op de leerlingen die geen extra training hebben gevolgd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids