Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn de oud-bestuurders en toezichthouders van het Berechja College op Urk niet aansprakelijk voor de financiële problemen op de school. Dat besluit is na lang beraad genomen. Dat meldt Omroep Flevoland. 

De onderwijsinspectie was van mening dat de aanbesteding van de bouw van de school onrechtmatig  en niet Europees verlopen was. Daarnaast zou er sprake zijn van belangenverstrengeling. De bouw en het toezicht werd namelijk uitgevoerd door bedrijven die dezelfde eigenaar hebben. Het ministerie van Onderwijs heeft zelf echter niet de juridische middelen om mensen aansprakelijk te stellen. Daar is alleen het bestuur van het Berechja Collega verantwoordelijk voor. 

De bestuurder die momenteel werkzaam is op de school uit Urk zegt zich alleen bezig te willen houden met het herstel, omdat alleen dat al veel tijd en geld in beslag neemt. Hij krijgt daarbij steun van de landsadvokaat die stelt dat de aansprakelijkheid lastig vast te stellen is. Het herstel van de school gaat voornamelijk over de financiën. Het Berechja College werd in 2014 technisch failliet verklaard. Vervolgens werd de school dankzij financiële hulp van het Rijk, de provincie en de gemeente voorlopig gered.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids