Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Demissionair staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil geen onderzoek doen naar de toelatingspraktijk op scholen in het voortgezet onderwijs. Hij ziet hiertoe geen reden, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De SP had Kamervragen gesteld over het Edith Stein College in Den Haag, waar leerlingen werden geweigerd op basis van hun eindtoetsresultaten. Dit meldt VOO.

Dekker vindt dat middelbare scholen nu vaak genoeg geïnformeerd zijn over de veranderingen in de wet- en regelgeving omtrent het schooladvies. Waren de nieuwe regels in het begin nog niet altijd bekend, nu zouden scholen allemaal moeten weten dat het basisschooladvies leidend is bij plaatsing van leerlingen in de brugklas van het voortgezet onderwijs, en dat de plaatsing niet gebaseerd mag worden op toetsgegevens, aldus Dekker. Mocht er twijfel zijn of een school de juiste procedure volgt, dan kan dit gemeld worden bij de Onderwijsinspectie. 
 
Dekker antwoordde hiermee op Kamervragen van de SP naar aanleiding van incidenten op het Edith Stein College in Den Haag. Deze middelbare school verwees een aantal leerlingen met lagere Citoscores door naar een andere school, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. De school herstelde de procedure nadat bekend werd dat er onjuist was gehandeld. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids