Normal_smartphone_telefoon_instagram_social_media

Opnieuw heeft zich op een Nederlandse school een een geval van sexting voorgedaan. Dit maal gaat het om de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) in Apeldoorn. De school heeft de politie ingeschakeld nadat vorige week duidelijk werd dat er seksueel getinte foto's en filmpjes van leerlingen in omloop zijn. De politie doet onderzoek. Dit melden Omroep Gelderland en RTL Nieuws.

Op de beelden zouden zowel jongens als meisjes uit de onderbouw van de school te zien zijn. Ouders van een van deze leerlingen waarschuwden de school. Zij hebben daarnaast aangifte gedaan bij de politie. De school onderzoekt nu samen met de politie onder meer in hoeverre de beelden verspreid zijn.

De school probeert leerlingen te wijzen op de risico's van sexting maar helemaal voorkomen is lastig, zegt rector Clementine van den Berg van KSG. Leerlingen zijn vaak naïef en te goed van vertrouwen om de gevolgen van sexting goed in te schatten, aldus de rector. De gedupeerde leerlingen gaan 'gewoon' naar school, evenals de leerlingen die de beelden hebben verspreid.

Het is niet de eerste zaak van sexting op een middelbare school dit jaar. Begin maart werden drie meisjes uit Goes, Middelburg en Hulst opgepakt voor het verspreiden van naaktbeelden van andere leerlingen via social media. In februari pleegde een leerling van het Bonhoeffer College in Enschede zelfmoord omdat er een naaktfoto van hem op Instagram stond.

Volgens het Safer Internet  Centre kunnen scholen veel meer doen om sexting te voorkomen door goede voorlichting te geven, les te geven over 'doorstuurgedrag' van beelden via social media en door duidelijk te maken bij wie ze terecht kunnen voor hulp voor zichzelf of anderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids