Normal_8657

DEN HAAG - De Joke Smit-prijs voor emancipatie is dit jaar toegekend aan Alle instellingen voor de Vrouwenopvang in Nederland. Minister van Bijsterveldt heeft de regeringsprijs dinsdagmiddag in Den Haag uitgereikt aan Aleid van den Brink voorzitter van de Verenigingscommissie Vrouwenopvang.

Voor de Joke Smit-prijs 2011 is dit jaar het thema ‘veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes' vastgesteld. Veel meisjes en vrouwen in Nederland hebben te maken met onveiligheidsgevoelens en geweld. Meisjes lopen een veel groter risico dan jongens om slachtoffer te worden van seksueel geweld.

Volgens de jury, onder voorzitterschap van Renée Römkens (hoogleraar victimologie/interpersoonlijk geweld), is de vrouwenopvang in Nederland een onmisbaar en innoverend instituut dat de veiligheid, weerbaarheid en daarmee de emancipatie van vrouwen daadwerkelijk bevordert.

Eervolle vermelding
Om de slachtoffers van mensenhandel en loverboys een stem te geven heeft de jury een Eervolle vermelding toegekend aan ‘alle slachtoffers van mensenhandel en loverboys, die de moed hebben gehad om naar buiten te treden met hun ervaringen'.

Eén van die slachtoffers, Merel van Groningen, was genomineerd. Van Groningen is bekend van haar boek Misleid, waarin ze verhaalt over haar ervaringen met loverboys. Daarnaast is Van Groningen de vaste columnist van de Nationale Onderwijsgids.

Joke Smit
Deze staatsprijs is genoemd naar de feministe Joke Smit (1933-1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatiebeweging in Nederland.

© Nationale Onderwijsgids