Normal_toets_examen_denken_huiswerk

De centraal schriftelijke en praktische examens (cspe) in het vmbo worden nog te vaak niet helemaal volgens de vereisten afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek dat de inspectie in 2016 deed naar het cspe. Zo gebruikten scholen niet het voorgeschreven materiaal of kregen examenkandidaten hulp van de examinator. Bij 85 procent van de scholen verliep het examen volgens de regels, maar bij 15 procent verliep het examen niet vlekkeloos. Deze scholen kregen een herstelopdracht van de inspectie. Dit meldt Onderwijsinspectie.

De manier waarop de examinatoren de opdrachten lieten uitvoeren was duidelijk beter dan in 2013. In 2016 werd op 95 procent van de onderzochte scholen uitsluitend voorgeschreven materiaal gebruikt. Ook legden veel meer kandidaten het examen af op eigen kracht en werden bijna alle examens volgens de norm beoordeeld. Dat de resultaten in het algemeen beter zijn, schrijft de inspectie toe aan het bewustzijn en de professionalisering die de sector de laatste jaren heeft doorgemaakt.

Toch zijn werd nog 15 procent van de examens niet volgens de richtlijnen afgenomen. Dat is onacceptabel, vindt de inspectie, omdat daarmee de diplomawaarde in het geding komt. De inspectie roept schoolbesturen op om het examenproces beter te waarborgen en systematisch te monitoren of het goed verloopt.

De VO-raad, AOC-raad, stichting Platforms vmbo en het College voor Toetsen en Examens onderschrijven de uitkomsten, duiding van de resultaten en de conclusies van de inspectie. Zij komen daarom met acties om de examinering verder te verbeteren. De Inspectie onderzoekt in 2018 opnieuw of scholen voldoen aan de regels en richtlijnen van het cpse.

In het vmbo worden beroepsgerichte vakken afgesloten met het centraal schriftelijk en praktisch examen. Het cspe bestaat uit een aantal praktische handelingen en  vaktheoretische vragen. Het betreft een landelijk genormeerd examen. Alle leerlingen in Nederland die een beroepsgericht vak kiezen, leggen hetzelfde examen af op het niveau van de onderwijssoort die zij volgen.

Maandag 3 april start de afnameperiode van de cspe voor de vmbo-leerwegen basis (bb), kader (kb) en gemend (gl). De afnameperiode loopt tot 23 juni. Scholen bepalen zelf de afnamemomenten van de examens binnen deze periode.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids