Normal_social_media__apps__smartphone__mobiel__telefoon

Omdat cyberpesten onder scholieren veel voorkomt, is er het lespakket Safe & Social ontwikkeld om jongeren digitaal weerbaarder te maken. Het idee komt van telefoonprovider Vodafone. Dat meldt Metro. 

Het gratis lesprogramma geeft jongeren de mogelijkheid om het gesprek over digitaal pesten aan te gaan. 75 procent van de scholieren zegt zich namelijk niet altijd veilig te voelen op internet, blijkt uit een internationaal onderzoek naar aanleiding van Safer Internet Day.

Omdat jongeren niet zonder hun smartphone kunnen, wordt er op scholen veel aandacht besteed aan de manier waarop telefoons gebruikt zouden moeten worden. De begrippen positiviteit en veiligheid staan daarbij voorop. Het lespakket Safe & Social moet daar nog beter bij helpen. Gedurende de vier lessen 'Online / offline', 'Social media', 'Mijn digitale leven' en 'Be strong' online moeten de gevaren van delen via social media beter zichtbaar worden, zodat jongeren zich meer bewust worden van de gevolgen. Ook de rol van ouders is in het gebruik van smartphones belangrijk,omdat zij vaak niet weten wat hun kinderen via internet delen. Door samen te praten over het gebruik van internet, kunnen nog meer gevallen van cyberpesten voorkomen worden.

Het lespakket is voor middelbare scholen sinds een maand beschikbaar gesteld door Vodafone en Veiliginternetten.nl. Een ruime meerderheid van de middelbare scholen in Nederland maakt inmiddels gebruik van de lessen of is geïnteresseerd om het lespakket te gaan gebruiken in de klas.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids