Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Op woensdag 15 maart aanstaande worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Voor scholen zijn er in dat kader de Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen. Van 8 tot 14 maart kunnen scholieren hun stem uitbrengen op de politieke partij waarnaar hun voorkeur uitgaat. Dat meldt Scholierenverkiezingen.nl.

Scholen die zich hebben aangemeld kunnen met hun hele school of per klas meedoen met de speciale verkiezing voor scholieren. Om te kunnen stemmen moet bij de docent een code worden opgehaald. Via internet kan dan vervolgens gestemd worden op de partij naar keuze. Via de website van Scholierenverkiezingen is allerlei informatie te vinden over politiek, de partijen en de stemprocedure. Om de kinderen en jongeren op weg te helpen bij het maken van hun stemkeuze, zijn er door ProDemos verschillende stemwijzers uitgebracht. Zo'n stemwijzer laat zien welke partij het beste bij iemand past. 

De Scholierenverkiezingen zijn niet eens zo veel anders dan de echte verkiezingen. Ook de resultaten zijn meestal behoorlijk gelijk aan elkaar. De verkiezingen voor scholieren en kinderen worden een paar dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Op 14 maart wordt de uitslag bekend gemaakt. Stemmen die worden uitgebracht tijdens de Scholierenverkiezingen tellen jammer genoeg niet mee voor de echte verkiezingen. Daarvoor moet minimaal de leeftijd van 18 jaar zijn bereikt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids