Normal_meisje_tiener_knuffelbeer_slaapkamer

Een agressieve opvoeding leidt tot meer kans op vroegtijdig schoolverlaten. Slaan of schreeuwen door de ouders zorgt ervoor dat  kinderen afstand nemen van hen en meer naar leeftijdsgenootjes toegroeien. Dit meldt NU.nl.

Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van The University of Pittsburgh onder 1.482 adolescenten over een periode van negen jaar. De leerlingen werden gevolgd vanaf de eerste klas van de middelbare school tot en met drie jaren nadat zij van de middelbare school af waren. Volgens de onderzoekers zouden kinderen uit  de eerste klas die met verbaal en/of fysiek geweld opgevoed werden, in de derde klas opvoeding en huiswerk minder belangrijk vinden. In het onderzoek werd een directe relatie gevonden tussen een agressieve opvoeding en het vroegtijdig verlaten van school of opleiding. Onderzoeker Hentges zegt hierover: "Wanneer je in een strenge of onstabiele omgeving opgroeit, ga je op zoek naar directe beloning in plaats van dat je aan de lange termijn gaat denken."
 
Vanaf de vijfde klas zouden deze kinderen ook meer risicogedrag gaan vertonen, doordat de kinderen volgens de onderzoekers op zoek zijn naar acceptatie. Een behoefte die zij niet van de ouders krijgen maar wel van leeftijdgenoten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids