Normal_kleedkamer34

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Zwolle 651 dagen gevangenisstraf, waarvan 365 dagen voorwaardelijk, geëist tegen een 24-jarige man uit Amsterdam. De man stond terecht voor in totaal 21 insluipingen in kleedkamers van met name middelbare scholen, waarbij telefoons, laptops, geld en portemonnees werden meegenomen. De officier van justitie vindt negentien diefstallen bewezen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De man reisde met de trein door het land en sloop kleedkamers van scholen binnen om daar tassen en kleding te doorzoeken. Met het  geld dat hij verdiende door verkoop van de goederen, bekostigde hij zijn gokverslaving. Door zijn jeugdige uiterlijk viel hij nauwelijks op tussen de leerlingen.

Tijdens het politieonderzoek bleek dat de verdachte op diverse bewakingscamera’s was te zien. Nadat beelden van de man waren getoond, onder andere via de regionale opsporingsprogramma’s Onder de Loep en Bureau Gelderland, kwam er een tip binnen die tot aanhouding van de verdachte leidde.

Volgens het OM is er voldoende bewijs voor 19 diefstallen. Deze werden gepleegd in Oost Nederland (Zwolle, Kampen, Ede), maar ook daarbuiten (Amersfoort, Heerhugowaard, Wassenaar, Baarn, Houten, Hillegom, Bergen, Bussum, Oegstgeest, Overveen, Hoorn, Hilversum, Bloemendaal). Er is onvoldoende bewijs dat de man ook verantwoordelijk is voor diefstallen in Arnhem en Apeldoorn.

Bij de strafeis liet de officier meewegen dat een groot aantal leerlingen slachtoffer is geworden van de handelwijze van de verdachte. “Verdachte heeft forse schade berokkend aan veel personen, vooral jonge mensen. Het gaat om duizenden euro’s aan schade.” Uit rapportages van deskundigen blijkt dat het gedrag van de man mogelijk beïnvloed werd door hersenletsel als gevolg van een ongeval. Er zou sprake zijn van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Een  langdurige behandeling in een kliniek is volgens de deskundigen nodig om herhaling te voorkomen. De officier van justitie hield daar bij zijn strafeis rekening mee.

Alles afwegende vindt de officier van justitie 651 dagen gevangenisstraf, waarvan 365 dagen voorwaardelijk passend. Het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf (286 dagen) heeft verdachte al in voorlopige hechtenis doorgebracht. In de proeftijd van drie jaar zou de man zich moeten laten behandelen. De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet op donderdag 2 februari uitspraak.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids