Normal_kaarsjes_dood_afscheid_bidden

De 15-jarige scholier Tharukshan Selvam heeft afgelopen weekend zelfmoord gepleegd omdat hij erg werd gepest. De familie verwijt de school weinig aan de pesterijen te hebben gedaan. De scholenkoepel LVO Parkstad wil een grondig onderzoek naar de dood van de jongen. Dat melden 1Limburg en NOS.

De jongen uit Heerlen werd op het Grotius College, dat onderdeel is van de scholenkoepel, zo gepest dat hij zichzelf van het leven beroofde. De jongen wilde na de kerstvakantie niet terug naar school, zegt zijn familie tegen 1Limburg. Volgens de familie hebben de gemeente en de school te weinig gedaan om de jongen te helpen.

Directievoorzitter Frank Schings benadrukt nu het belang dat alles goed wordt onderzocht. “En de school is daar partij in. Daar waar wij fouten hebben gemaakt, zullen wij die erkennen.” De directievoorzitter wil eerst zo snel mogelijk in gesprek met de ouders van de jongen. Volgens de zus van de jongen was hij vooral online het mikpunt van pesterijen. Via anonieme accounts zouden er foto's zijn geplaatst onder zijn naam. Ook werd hij online uitgescholden.

De familie ontdekte zeven weken geleden dat de jongen werd gepest na een eerste zelfmoordpoging. Hierop werden de politie, school en gemeente ingeschakeld. Er volgde een gesprek, maar dat leverde volgens de familie weinig op. “Ze hebben hem gevraagd of hij hulp nodig had, maar daarop heeft hij nee gezegd. Hij is maar 15 jaar en dan laten ze hem zomaar gaan”, aldus de familie. De school en de gemeente Heerlen stellen dat er alles aan gedaan is om de jongen te helpen.

In september concludeerde de Kindertelefoon dat de nieuwe wet, waardoor scholen wettelijk verplicht zijn om maatregelen te nemen tegen pesten, er nog niet toe leidt dat kinderen daadwerkelijk minder gepest worden. De Kindertelefoon stelt dat ouders, leraren en andere betrokkenen meer tegen pesten moeten doen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids