Normal_klas__klaslokaal__leeg__schoolverlater__vo

Honderden leerplichtige kinderen van azc Prinsenbos in de gemeente Gilze en Rijen bleken de afgelopen jaren geen voortgezet onderwijs te hebben gekregen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het opzetten van een middelbare school op dit azc van zes studenten van Avans Hogeschool. Het ministerie van Onderwijs zegt contact op te nemen met betrokken partijen om te zorgen dat de kinderen alsnog onderwijs krijgen. Dat meldt BN DeStem.

Volgens de leerplichtwet moeten kinderen binnen drie dagen nadat ze in Nederland zijn gearriveerd naar school. Voor de honderden kinderen uit het azc bleek dit niet het geval. Uit het onderzoek van de studenten bleek dat het opzetten van een middelbare school op het azc niet haalbaar was. De wet- en regelgeving zouden elkaar tegenspreken.

Woordvoerder Hariëtte Boerboom van LOWAN, dat in samenwerking met het ministerie van Onderwijs helpt bij het opzetten van scholen voor nieuwkomers, zegt in de krant dat de situatie in Gilze-Rijen niet kan. “De gemeente is verplicht samen met scholen in de regio onderwijs te verzorgen voor alle leerplichtige kinderen”, stelt Boerboom.

Volgens Jan Willem Anholts van de COA ligt het probleem op het bordje van de gemeente omdat het om handhaving van de leerplicht gaat. Woordvoerder van de gemeente, Jeroen Leemans, erkent dat maar weet geen oplossing. Leemans zegt dat de gemeente het probleem kent. “Maar deze kinderen zijn er zo kort, dat als verzuim in Tilburg of elders is vastgesteld ze al doorgeplaatst zijn.” Het ministerie van Onderwijs neemt hier geen genoegen mee en stelt dat het op andere plekken in het land ook lukt om voor kinderen die er maar kort zijn voor onderwijs te zorgen “en dus moet het hier ook lukken”.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids