Normal_dekker__staatssecretaris__sander__onderwijs

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs bezoekt maandag de bedrijfsopleiding van staalconcern Tata Steel. Op deze Academy worden leerlingen onder meer opgeleid in de werktuigbouw en elektrotechniek. Naast het bezoek aan de academy krijgt Dekker een rondleiding door het bedrijf zelf. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.

Aansluitend bezoekt de staatssecretaris het Technisch (en Maritiem) College Velsen. Deze school is gespecialiseerd in techniek en heeft grote praktijklokalen voor vakken als bouw-, metaal- en installatietechniek. Dekker spreekt daar met leerlingen en docenten, onder meer over de vernieuwing van het vmbo en de bijscholing die daarvoor nodig is.

Vanaf dit schooljaar is het lesprogramma in de beroepsgerichte leerwegen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) ingrijpend vernieuwd. Leerlingen in de bovenbouw van het vmbo kiezen vanaf nu voor één profiel aangevuld met beroepsgerichte keuzevakken. Leerlingen kunnen kiezen uit tien profielen en stellen daarna zelf een verdiepend, verbredend of profieloverstijgend programma bestaande uit beroepsgerichte keuzevakken samen. Zo krijgen leerlingen een brede basis én meer ruimte om de eigen talenten te ontplooien. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids