Normal_9f0c043f-b18d-4a97-9e14-9fff477916a9

Het Understanding Europe project is in September in Nederland en Spanje begonnen. Het project, met de lijfspreuk Experiencing Europe, Understanding Europe, brengt middelbare scholieren basiskennis over de EU bij door middel van interactieve, vier uur durende EU Spoedcursussen. Deze EU Spoedcursussen werden al in 14 landen aangeboden en sinds september kunnen middelbare scholen in Nederland en Spanje zich nu gratis voor deze workshops opgeven. Dat meldt Stichting Europees Jeugdparlement Nederland.

Op het hoofdkantoor van TUI Nederland in Rijswijk en in een congrescentrum in Mallorca werden studenten uit beide landen opgeleid tot officiële trainers van de workshops. De Nederlandse trainers zijn bekend met de materialen van de workshop en met verschillende onderwijsmethodes, door de ondersteuning van ervaren trainers. Anne Rolvering, uitvoerend directeur van de Schwarzkopf Stiftung: "Onze trainers brengen Europese onderwerpen naar de Nederlandse klaslokalen door middel van peer-educatie. We willen dat leerlingen Europa ervaren dat zij inspraak hebben en invloed kunnen uitoefenen op de Europese politiek."

"Understanding Europe is een project dat nu belangrijker is dan ooit", zegt Thomas Ellerbeck, voorzitter van de raad van bestuur van de TUI Stiftung. "Wij willen het idee van een gemeenschappelijk Europa dat nagestreefd werd toen de Europese samenwerking begon - een unie die vrede bewaart en de vrijheden van zijn burgers beschermt - benadrukken en verder ontwikkelen. Europa gaat immers over meer dan centen en euro's. Wegens het grote succes van Understanding Europe project, met name in Duitsland, is de tijd gekomen om het project naar andere Europese landen te brengen.

Understanding Europe is een project van de Schwarzkopf Stiftung en Stichting Europees Jeugdparlement Nederland in samenwerking met de TUI Stiftung. Het Europees Jeugdparlement (EJP) is een uniek platform voor Europees onderwijs dat jongeren aanmoedigt om huidige Europese problemen te bespreken en intercultureel dialoog faciliteert. De Schwarzkopf Stiftung is de internationale koepelorganisatie van het EJP.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids