Normal_schoolkantine__vo__mbo__gezond__fruit__groente__eten

“Welkom op de eerste gezonde campus van Nederland”. Zo luidt de tekst op het welkomstbord dat wethouder Weijland namens de gemeente Ede heeft aangeboden aan de Kenniscampus Ede. Alle schoolkantines op de campus voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, goed voor onder andere het behalen van de Gezonde Schoolkantine Schaal 2016. Samen met de extra aandacht voor sport en bewegen, is de Kenniscampus een gezonde campus. Dit meldt de gemeente Ede.

De scholen op de campus hebben intensief met elkaar samengewerkt en zijn erin geslaagd om alle schoolkantines te laten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het Streek, Groenhorst en ROC A12 hebben hiermee de Gezonde Schoolkantine Schaal 2016 behaald. Bovendien zijn ROC A12 en Het Streek gecertificeerd met het themacertificaat Voeding van het vignet Gezonde School. De CHE kan als HBO-instelling geen Schoolkantine Schaal of certificaat behalen, maar voldoet aan dezelfde richtlijnen en biedt zodoende een gezonde schoolkantine. 
 
“Naast gezonde schoolkantines hebben wij ook aandacht voor gezonde voeding binnen het onderwijsprogramma. Dat vinden we belangrijk, omdat een gezonde leefstijl een significant verschil maakt in de basis voor verdere ontwikkeling van studenten en leerlingen. Door deze resultaten en wat we met het Sportknooppunt al hebben bereikt rondom sport en bewegen, mag de Kenniscampus zich de eerste gezonde campus van Nederland noemen”, aldus Sebastiaan Kuijper, projectleider Gezonde School.
 
Als enige gemeente in Nederland heeft Ede een voedselbeleid ontwikkeld waarbij kennis over voedsel direct verbonden is met de inwoners. Doel is voedselonderwijs op basisscholen in Ede te stimuleren en scholen hierin te faciliteren, zodat scholen uiteindelijk een doorlopende leerlijn voedsel aan kunnen bieden en alle Edese kinderen voedselvaardig zijn. Een gezonde leefstijl begint bij het kind. Scholen, gemeente en boeren zijn in Ede daar actief mee bezig. In november worden basisscholen gevraagd wat zij aan voedselonderwijs doen, wat zij nog willen doen en hoe de gemeente kan helpen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids