Normal_computer__computers_pc

Morgen verschijnt de 55ste editie van De Grote Bosatlas. Het is de allereerste schoolatlas die, behalve in print, volledig digitaal verschijnt. Tijdens de KNAG Onderwijsdag die morgen plaatsvindt ontvangen vakdocenten aardrijkskunde als eerste een exemplaar van de atlas die daarna algemeen verkrijgbaar is. Bovendien maken zij dan kennis met de digitale editie die in het voorjaar van 2017 verschijnt. Vanaf schooljaar 2017-2018 moet het havo- en vwo-onderwijs de 55ste editie van De Grote Bosatlas gebruiken om te voldoen aan de nieuwste eindexameneisen. Dat meldt Noordhoff Uitgevers.

Voor het eerst verschijnt er naast een 'traditionele' printuitgave van De Grote Bosatla ook een volledig digitale uitgave van de atlas. Hiermee is de atlas voor docent en leerling overal toegankelijk, zowel op school als thuis. Door de digitale editie te gebruiken naast de papieren Grote Bosatlas, die verplicht is tijdens het eindexamen, wordt ingespeeld op het dagelijkse gemak én, bovenal, gaan leerlingen beter voorbereid het examen in.

"Docenten geven aan dat leerlingen vaak moeite hebben met het onder de knie krijgen van atlas- en kaartvaardigheden. Een serieus probleem, zeker ook omdat deze vaardigheden nodig zijn bij het eindexamen aardrijkskunde. De digitale Grote Bosatlas biedt allerlei toepassingen die hierbij helpen. Zo is het mogelijk om kaarten eenvoudig te vergelijken en te analyseren. Bovendien zijn de digitale kaarten op allerlei manieren te verlevendigen met bijvoorbeeld filmpjes, foto's en verwijzingen, zodat leerlingen ze beter leren begrijpen. Denk aan een savannelandschap dat tot leven komt in een filmpje. De docent kan desgewenst zijn eigen favoriete filmpjes en foto's toevoegen," aldus uitgever Maurice Aarts.

In de 55ste editie staan meer dan duizend kaarten die geheel zijn geactualiseerd. Bovendien is De Grote Bosatlas uitgebreid met talloze nieuwe kaarten. Onder andere over examenonderwerp Zuid-Amerika, stedelijke gebieden in Brazilië en het Amazonegebied. Nieuw zijn ook de landschapskaarten per continent met foto's. Bovendien is er speciale aandacht voor ruimte voor de rivier, natuurgeweld en actuele onderwerpen in Afrika. Met al deze aanpassingen sluit de atlas aan op het nieuwe examenprogramma voor havo en vwo dat vanaf het schooljaar 2017/2018 geldt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids