Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Het Kohnstamm Instituut zoekt voor het lopend onderzoek ‘Scholen voor de toekomst’ extra scholen in het voortgezet onderwijs die hun onderwijsdoelen willen laten meten. Het gaat om het meten van bijvoorbeeld zelfsturing, creativiteit, samenwerken en verantwoordelijkheid. Het instituut is vooral op zoek naar scholen die nog niet werken aan deze toekomstgerichte onderwijsdoelen. Dat meldt het Kohnstamm Instituut.

Voor het onderzoek heeft het instituut een leerlingenvragenlijst opgesteld die elke school kan laten invullen door twee tweede klassen van het vmbo, havo en/of vwo. Het invullen van de vragenlijst duurt twee keer dertig minuten en vindt bij voorkeur plaats in de tweede helft van november 2016. Ook wil het Kohnstamm Instituut de Cito-gegevens ontvangen van de deelnemende leerlingen. In november 2017 wordt dezelfde vragenlijst nogmaals afgenomen bij dezelfde leerlingen.

Uit de antwoorden van de vragenlijsten moet wijzen hoe goed de leerlingen zich op de doelen ontwikkelen. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 oktober. Scholen ontvangen een overzicht van de uitkomsten en kunnen deze vergelijken met de gemiddelden van de andere deelnemende scholen. Via studiemiddagen en schoolbezoeken is het ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de scholen die al werken aan toekomstgerichte onderwijsdoelen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids