Normal_banner-ijso-info-540x424

Volgend jaar is Nederland voor het eerst gastland van de International Junior Science Olympiad (IJSO), een internationaal evenement voor havo- en vwo-leerlingen van 15 jaar of jonger met veel interesse in natuurkunde, scheikunde en biologie. Aan de Olympiade doen jaarlijks ruim driehonderd jongeren mee uit zo’n 50 landen. Het evenement zal plaatsvinden in het nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem. Dit melden Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en Algemeen Dagblad. 

Elk land mag een team van zes leerlingen afvaardigen. Nederland mag als gastland twee teams sturen. Middelbare scholen kunnen zich tot en met 21 december 2016 aanmelden voor de nationale voorronde. Deze vindt in januari plaats op de eigen school van de deelnemers. De leerlingen moeten daarvoor een theorietoets afleggen. Op 13 februari wordt bekend welke 48 leerlingen door mogen naar de eindronde. Deze vindt plaats op 7 april op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In de eindronde moeten leerlingen ook hun praktische vaardigheid bewijzen. De uiteindelijke zes winnaars kunnen dan de maanden daarna op hun eigen school aan de slag om zich voor te bereiden op de internationale wedstrijd in december. Voor oefenmateriaal kunnen deelnemers terecht op www.IJSO-vo.nl.

Van 3 tot 12 december 2017 verblijven de deelnemende scholieren op Papendal waar zij niet alleen hun eigen vaardigheden zullen vertonen tijdens toetsen en praktische tests maar ook diverse excursies zullen ondernemen naar de Radboud Universiteit. Om Nederland goed te profileren tijdens deze internationale wedstrijd is als thema gekozen: Water en Duurzaamheid. Meer informatie over het evenement en aanmelding via www.IJSO2017.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids