Normal_copyright_stockfreeimages_sport_schoenen_peuter_baby_

Er moet meer geld beschikbaar komen voor kinderen in armoede die graag willen sporten. Tjeerd van Dekken, Tweede Kamerlid namens de PvdA, wil volgend jaar 17 miljoen euro vrijmaken voor het Jeugdsportfonds (JSF) en Stichting Leergeld. Dit meldt Metro.

Volgens Van Dekken moet ieder kind in Nederland de kans hebben om te kunnen sporten. In de praktijk staan kinderen wiens ouders geldproblemen hebben vaak letterlijk aan de zijlijn. “Door kinderen de mogelijkheid te geven weer mee te sporten, horen ze er weer bij, en ontwikkelen ze zich sociaal, mentaal en fysiek”, aldus Van Dekken. Van Dekken komt na de zomer officieel met zijn voorstel, als de Tweede Kamer de begrotingen voor volgend jaar behandelt.
 
Internationaal bezien geldt Nederland als een welvarend land. Desondanks komt uit SCP-onderzoek naar voren dat ruim 400.000 kinderen opgroeien in een gezin waar risico op armoede of sociale uitsluiting bestaat. Veel kinderen uit die groep participeren niet of nauwelijks. Zij kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor andere kinderen heel vanzelfsprekend zijn.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids