Normal_economie_geld

Elk jaar proberen leerlingen een voorspelling te doen van de Nederlandse economie in de ConjunctuurBekerStrijd. Docenten kunnen hun klas(sen) nu inschrijven voor de editie van 2016/’17. De wedstrijd is geschikt voor de hoogste klassen van havo en vwo en deelname is gratis. De voorspelling van de klassen moet voor 1 oktober 2016 zijn ingediend. Dat meldt CBS.

De voorspellingen worden gemaakt aan de hand van tien indicatoren die het CBS ook gebruikt om de conjunctuur te analyseren. Om tot een voorspelling te komen gaan de leerlingen historische reeksen analyseren, indicatoren vergelijken, verbanden leggen en het nieuws volgen om tot een goede voorspelling te komen. Hierbij moeten de leerlingen samenwerken, analyseren, onderzoeken en beredeneren.

De wedstrijd sluit aan bij het concept 'Goede tijden slechte tijden' uit het examenprogramma van de Commissie Teulings. Tijdens de wedstrijd leren de leerlingen op een speelse en competitieve manier om zelf na te denken over de economische omstandigheden van ons land. Ook leren de kinderen welke factoren van invloed (kunnen) zijn op de economie.

Er is een speciale handleiding voor docenten waarin meer informatie staat over de wedstrijd en ook hoe deze ingezet kan worden in de les. De klas met de beste voorspelling wint een bokaal, masterclass en een mooie prijs. Dit schooljaar werd de prijs gewonnen door leerlingen van het Corderius College in Amersfoort. In totaal deden dit scholjaar 162 havo- en vwo-klassen mee aan de strijd. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids