Normal_nso_top_4_2016

Geert Schulpen van het Gymnasium Beekvliet in Sint Michielsgestel heeft de 37e editie van de Nationale Scheikundeolympiade. De tweede prijs was voor Andy Sardjan uit Delfzijl van het Eemsdeltacollege, de derde prijs voor Jard Mattens uit Zaandijk van het Zaanlands Lyceum en de vierde prijs voor Marijn Jonker uit Meppel van het CSG Dingstede in Meppel. De vier winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen op de 48e International Chemistry Olympiad in Tbilisi (Georgië). Leerlingen uit meer dan 75 landen doen aan deze internationale olympiade mee. Dat meldt Scheikunde Olympiade 2016.

De prijzen werden uitgereikt door Floris Rutjes (vicedecaan onderwijs van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit en voorzitter van de KNCV) en Emiel de Kleijn (voorzitter NSO). Onno de Vreede (hoofd Vernieuwing en Human Capital van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) reikte de VNCI Kanjerprijs uit aan de top vier van de NSO en de VNCI Praktijkprijs aan Helen Zegelaar uit 5 vwo van het Bernardinuscollege in Heerlen. De NSO-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50 procent score) werd in ontvangst genomen door Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven.

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen. De olympiade vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de twintig beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de olympiadeweek krijgen de finalisten een uitgebreid theoretisch en praktisch programma. Uiteraard is er ook tijd voor sociale activiteiten. De week wordt afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets van elk vier uur. Aan de voorrondes van de olympiade deden zo’n 5000 scholieren mee. Aan de finale hebben 15 jongens en 5 meisjes deelgenomen. 

© Nationale Onderwijsgids