Normal_wiet_hennep_drugs-marijuana_wiki_-c_

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat het drugsgebruik onder jongeren in Steenwijkerland hoger ligt dan landelijk gemiddelde. Dat het bovendien gaat om jongeren tussen de 12 en 15 jaar baart de GGD extra zorgen. De Overijsselse gemeente wil het probleem nu keihard gaan aanpakken. Zo zal de politie op scholen met drugshonden controleren op bezit van verdovende middelen. Dit meldt de Stentor.

Zo'n veertig jongeren in de gemeente experimenteren met drugs, van cannabis tot xtc en ghb, zo bleek eind vorig jaar na onderzoek van de gemeente en de GGD. Daarmee is het drugsgebruik in  Steenwijkerland hoger dan het landelijk gemiddelde. Voor de gemeente reden om strenge maatregelen te nemen. De politie gaat vanaf nu met drugshonden controleren op scholen en bekende hangplekken van jongeren en doet onderzoek naar de herkomst van de drugs in de gemeente.

Voor jongeren die op school betrapt worden op drugsbezit volgt een gesprek met de ouders. Is er ook sprake van drugsgebruik of dealen dan worden ook de politie en verslavingsinstelling Tactus ingeschakeld. Met de strenge controles wil de gemeente laten zien dat drugsgebruik door jongeren wordt getolereerd. Scholen werken vrijwillig mee aan de aanpak en hebben ouders per brief geïnformeerd over de politiecontroles.

Dat het om relatief zeer jonge leerlingen gaat die drugs gebruiken heeft volgens Jeanette Ooink van Tactus vooral met groepsdruk te maken. In plattelandsgemeenten speelt dit bovendien een grotere rol dan in de stad, waar sociale contacten vaker wisselen. “In een klein dorp ben je lid van één vriendengroep en als in die groep de druk om met drugs te experimenteren groot is, kun je daar als individu moeilijker voor weglopen”, aldus Ooink.

© Nationale Onderwijsgids