Logo_logo_technasium_top_award

Leerlingen van de Scholengemeenschap Lelystad hebben de Technasium Top Award gewonnen. Aan de wedstrijd deden dit jaar 5.072 leerlingen uit het tweede jaar van het technasium in 1.323 teams mee, afkomstig van 74 scholen. Het Calandlyceum uit Amsterdam, de winnaar van vorig jaar, werd tweede en het Mondial College uit Nijmegen eindigde op de derde plaats. De publieksprijs ging naar het RSG Lingecollege uit Tiel. Dat meldt Technasium Top Award.

Tijdens de eindstrijd in Eindhoven bouwden de leerlingen een werkend prototype van hun lichtconcept voor de publieke ruimte: een dynamisch tunnelverlichtingssysteem dat bijdraagt aan een groter gevoel van veiligheid. In het Evoluon ging de publieksprijs naar RSG Lingecollege voor hun idee voor verlicht parkeren, waarbij het licht ook een route vormt naar een vrije parkeerplaats.

Het team van SG Lelystad was het enige team in de finale dat volledig uit meiden bestond. “Dat maakt het nog leuker”, zegt teamlid Ariana Kalsbeek van het winnende team. “We hebben er ook heel hard aan gewerkt met zijn allen. Het idee moest niet alleen goed zijn, maar vooral ook haalbaar. Daarom hebben we ons ontwerp de afgelopen maanden steeds bijgeschaafd zodat het echt uitvoerbaar is. Dat was ook de kracht van ons team.” Met haar teamgenoten Amalia Gomez Rodriguez, Mette Ruseler en Dagmar de Hoop wint Kalsbeek naast de award een rondvlucht boven de regio.

De Technasium Top Award daagt tweedejaars havo/vwo-leerlingen uit een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Die opdracht draait om oplossingen die goed zijn voor mens en/of milieu. Dit jaar is IGOV Innovatiecentrum uit Zwolle de opdrachtgever. De wedstrijdopdracht was het ontwerpen van een lichtoplossingvoor de publieke ruimte, dat zich aanpast aan de lichtbehoefte, waarbij gebruikers geen lichthinder ervaren. 

© Nationale Onderwijsgids