Normal_handen_computer__screenshot_

Vanaf 12 mei is het officieel weer examentijd voor alle scholieren in het eindexamenjaar van de middelbare school. Sommige scholieren van de basisberoepsgerichte leerweg (bb) en de kaderberoepsgerichte (kb) van het vmbo hebben echter nu al de eerste toetsen achter de kiezen. Vanaf deze week mogen scholen digitale examens afnemen voor de algemene vakken zoals Nederlands en aardrijkskunde en praktijkexamens voor de beroepsgerichte vakken. Dit melden LAKS en Examenblad.

Ook op de andere niveau's worden sommige vakken al voor de start van het eerste tijdvak ingepland. Het gaat hierbij om de kunstvakken zoals tekenen en handvaardigheid voor vmbo, havo en vwo en praktijkexamens voor de gemengde leerweg van het vmbo. Dit zijn de enige vakken op de havo, vwo en de gemengde/theoretische leerweg (GL/TL) van het vmbo die niet schriftelijk worden afgenomen.

Vanaf 12 mei, de start van het eerste tijdvak, is ook de traditionele klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komité Scholieren (LAKS) weer geopend. Eindexamenkandidaten kunnen het meldpunt bellen of mailen met klachten over een examen. Het team van LAKS heeft vervolgens contact met de examencommissies en de Inspectie. Bij een terechte klacht is het bijvoorbeeld mogelijk dat een vraag wordt afgekeurd of de normen worden aangepast. Ook bij geluidsoverlast of andere klachten neemt het LAKS actie. LAKS zoekt nog scholieren voor het klachtenteam. Aanmelden voor het team kan tot uiterlijk 13 april. Meer informatie en het aanmeldformulier is te vinden op www.laks.nl/belteam2016.

© Nationale Onderwijsgids