Normal_camera_foto_oud_toestel

In opdracht van het Rijksmuseum volgde Carel Van Hees als 'embedded fotograaf' voor 'Document Nederland' een jaar lang alle typen onderwijs op zoek naar het menselijke aspect op scholen in Rotterdam. Jonge mensen op de rand van volwassenheid, vol van verwachting, bravoure en levenslust. Hij fotografeerde verschillende leeftijdsgroepen, de relatie tussen leraar en leerling en het proces van energie, frustratie en euforie. De ruim 180 foto’s zijn van 25 maart t/m 12 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum.

Carel van Hees: “Onderwijs is ontwikkeling en groei. Het overbrengen van kennis en begrip, maar ook het aanleren van vaardigheden. Een vrij abstract gebeuren om te visualiseren. Het zit in de taal en in het hoofd van de leraar en de leerling. Dat proces heb ik geprobeerd te vertalen naar beeld. Ik ben in het onderwerp gaan zitten als een flaneur en een jager; kijken, toeslaan en stelen.”
 
Document Nederland Junior is de bijbehorende fotowedstrijd voor jongeren in het Voortgezet Onderwijs. Het thema is Mijn leven op school. Van de 100 inzendingen, te bekijken via Scholieren.com, zijn tien deelnemers geselecteerd. Zij krijgen een masterclass van Carel van Hees en mogen hun werk tentoonstellen in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Eén van hen wordt verkozen tot de winnaar. Document Nederland en Document Nederland Junior worden georganiseerd in samenwerking met Vrij Nederland en worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.
 
Sinds 1975 organiseert het Rijksmuseum jaarlijks de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk onderwerp centraal te stellen. Eerdere fotografen waren o.a. Hans Aarsman (1984), Dana Lixenberg (2011), Henk Wildschut (2013) en Hans van der Meer (2015).
 
© Nationale Onderwijsgids