Normal_examen_tentamen_leerling

Bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) melden zich steeds meer scholieren die illegaal worden uitgesloten van het examen vanwege te lage cijfers. Dit is verboden, maar toch wordt door scholen in het voortgezet onderwijs deze maatregel opgelegd. Dat meldt Metro.

LAKS kreeg dit jaar al 28 meldingen binnen. Het totaal van vorig jaar lag op 31. “Dit zijn er al heel vroeg, heel veel en ik denk dat het nog veel vaker gebeurt", zegt Andrej Josic, voorzitter van het Laks. "Scholieren en hun ouders weten vaak niet dat het verboden is of durven niet tegen de school in te gaan."

het meldpunt 'Help ik mag geen examen doen' van het LAKS bestaat al een paar jaar. Sinds donderdag is de teller weer geopend en Josic verwacht dat het aantal meldingen nog verder zal stijgen. De voorzitter noemt het “belachelijk” dat scholen leerlingen van hun eindexamen weerhouden.

Scholen zetten leerlingen onder druk door hen een rechtsongeldig contract te laten tekenen met daarin prestatieafspraken. Mochten die prestaties niet worden gehaald, dan sluit de school de leerling uit van het examen. De school verwacht dan dat de eindexamenkandidaat niet zal slagen. Josic: "Dit doen ze uit angst voor lage slagingspercentages. Deze willen ze zo hoog mogelijk houden, omdat ouders hier toch vaak naar kijken bij de keuze voor een school. De scholen zullen dit echter ontkennen." 

© Nationale Onderwijsgids