Normal_vwo

Niet iedereen ontvangt het plan van staatssecretaris Dekker van Onderwijs om toptalenten versneld vwo te laten doen met open armen. Vanaf volgend schooljaar gaan 24 middelbare scholen versneld vwo aanbieden aan toptalenten. Deze leerlingen mogen het vwo in vijf jaar doorlopen in plaats van de reguliere zes jaar. Critici beweren dat zestienjarige leerlingen te jong zijn om naar het wetenschappelijke onderwijs door te stromen, meldt De Stentor. 

Tom Versteeg van de Van der Capellen Scholengemeenschap heeft zo zijn bedenkingen bij het plan van Dekker. "Eigenlijk vinden we leerlingen van rond de zestien, zeventien jaar te jong om naar het wetenschappelijk onderwijs te sturen. Vaak hebben die leerlingen op de basisschool ook al een klas overgeslagen”, zegt hij.

Versteeg zou juist graag zien dat toptalenten worden uitgedaagd met verdieping en het inzetten op excellentie. "Zo hebben we een tweetalig vwo en talentstromen waarin leerlingen die uitblinken in bepaalde vakken extra stof krijgen." Versteeg is meer te spreken over het tweefasen-vwo, waarin leerlingen uit vwo-5 een havo-examen moeten maken als een soort generale repetitie voor het vwo-examen een jaar later.

© Nationale Onderwijsgids