Normal_rss_entry-29173

Van de jongeren tussen veertien en achttien jaar verspreidt een op de acht wel eens een naaktfoto van zichzelf via sociale media. Twee derde denkt dat de naakt-selfie niet zal worden doorgestuurd naar mensen voor wie de sexy foto of video niet bedoeld is. Toch is de politie nu bezig met onderzoek in een sextingzaak, waarbij naakt-selfies van leerlingen van verschillende scholen verschijnen op Instagram. Dat melden ANP en het Algemeen Dagblad.

Dat meldt Meldknop.nl maandag op basis van eigen onderzoek. Op de website kunnen jongeren terecht voor advies en hulp maar ook om vervelende ervaringen op internet te melden of aangifte te doen. De Kindertelefoon, politie en Meldpunt Kinderporno op Internet werken mee aan de site.

Jongeren die seksueel getinte beelden van zichzelf sturen, doen dat vooral naar degene met wie ze een vaste relatie hebben. Bijna 70 procent van de jongeren vindt dat je er dan vanuit kunt gaan dat de ander dit soort beelden niet verder verspreidt. Toch heeft bijna een derde van de jongeren volgens Meldknop.nl wel eens een naakt-selfie ontvangen die niet voor hem of haar bedoeld was.

Een politieteam is druk bezig met het onderzoek naar de pikante foto's van Tilburgse minderjarige meisjes. De foto's verschenen op het sociale media platform Instagram. De foto's van de minderjarige meisjes bleken vooral te zijn van leerlingen van vmbo-school het Vakcollege, maar ook van leerlingen van de Oisterwijkse school 2College Durendael en het Tilburgse Koning Willem II College. Er wordt vermoed dat de foto's door medescholieren online zijn gezet. Nog altijd duiken op Instagram aan Tilburg gelinkte accounts op waarin wordt gevraagd anoniem naaktfoto's op te sturen.

De politie heeft nu de hulp ingeschakeld van de Amerikaanse FBI om onder meer persoonsgegevens op te vragen bij Instagram. Dit kan de Nederlandse politie namelijk niet doen.

© Nationale Onderwijsgids