Van woensdag 5 januari tot en met donderdag 20 januari zijn in totaal 1695 vwo-scholieren te vinden in het Gaslab op het TU/e-terrein tijdens de zogenoemde Wiskunde Wereld.

Dit wiskundespel is een activiteit voor 3 vwo om scholieren een beter beeld te geven van de toepassingen van wiskunde en hen te helpen een weloverwogen keuze te maken tussen wiskunde A, B, C en D in de bovenbouw van het vwo. Ook wil de TU/e laten zien dat wiskunde vooral ook erg leuk is.

Er vinden in totaal 22 sessies plaats, verdeeld over negentien scholen. De vwo-scholieren gaan langs bij zeven verschillende thema's te weten het politiebureau, het strand, de bank, het postkantoor, de groenteboer, het casino en het restaurant. Hier gaan ze in groepjes toegepaste opdrachten maken om zogenoemde Xi, de munteenheid van de Wiskunde Wereld, te verdienen.

Bij het politiekantoor moeten de scholieren bijvoorbeeld berekenen hoe lang het duurt voordat het alcoholpromillage in het bloed van een beschonken bestuurder weer voldoende afgenomen is. Per thema krijgen ze vier schriftelijke opgaven, die elk aansluiten bij een wiskunde richting (A, B, C of D).

Na de thema's wordt het eindspel gespeeld; dit is het tweede deel van de activiteit. De groepjes die nog niet zoveel Xi behaald hebben bij de opdrachten, krijgen nu alsnog de kans om de winnaar van de activiteit te worden. Hoe meer Xi de scholieren verzamelen, des te groter de kans om te winnen. Dit spelelement verhoogt tevens het enthousiasme bij de scholieren.

De Wiskunde Wereld is twee jaar geleden gestart als een reizende activiteit; dit jaar wordt de activiteit voor het eerst op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) uitgevoerd. Hierdoor kunnen veel meel scholieren deelnemen.

Bron: AllePersberichten.nl