Normal_vluchtelingenkinderen__asielzoekers__vluchteling__kinderen

Na drie maanden van intensieve voorbereiding start op maandag 11 januari het onderwijs in het asielzoekerscentrum (AZC) in de voormalige Van Horne kazerne in Weert. De nieuwe school in “gebouw 24” biedt plaats aan 246 leerlingen: 150 leerlingen in het primair onderwijs en 96 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het merendeel van de leerlingen, 81 procent, heeft de Syrische nationaliteit. De overige 19 procent bestaat uit vijftien nationaliteiten. Dat meldt gemeente Weert.

Afgelopen week is de laatste hand gelegd aan de renovatie van het gebouw en de inrichting van de lokalen. Alle lokalen zijn opnieuw geschilderd en voorzien van leermiddelen. De school heeft daarbij veel leermiddelen en schoolmeubelen kunnen gebruiken, afkomstig van diverse basisscholen uit de regio Weert. De school wordt op vrijdag 26 februari officieel geopend.

Het basisonderwijs vindt plaats onder toezicht van de drie scholenkoepels in Weert (Eduquaat, Meerderweert en Mozon) met als teamleiders Thérèse Huijbregts en Jos Leenders. LVO Weert (Philips van Horne, Het College en Het Kwadrant) is verantwoordelijk voor het voortgezet onderwijs. Teamleider voor Weert (én AZC Budel) is Henk Moonen. Het grote voordeel van twee types onderwijs in één gebouw is dat leerlingen, indien noodzakelijk, snel van niveau kunnen wisselen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van elkaars leermiddelen en ervaringen.

Voor beide afdelingen ligt de nadruk op de Nederlandse taal, cultuur en gewoonten. Daarnaast is er ook aandacht voor de vakken rekenen, lichamelijke opvoeding, Engels, verzorging en oriëntatie op de Nederlandse en Weerter samenleving. Ook creatieve vakken komen aan bod. In de dagelijkse lespraktijk neemt integratie en respectvol omgaan met elkaar een belangrijke plaats in. Onderwijs in een veilige omgeving is een belangrijk uitgangspunt bij het lesgeven. Door beide teams wordt ook groot belang gehecht aan de contacten met de ouders. Regelmatig worden er ouderavonden gehouden. Naast informatie over de kinderen wordt er ook informatie verstrekt over feesten en festiviteiten als carnaval, Pasen en kermis.

© Nationale Onderwijsgids