Normal_normal_klaslokaal345

Er komt geen gezamenlijke school voor vmbo-onderwijs op het Zeeuwse Walcheren. Dat hebben de onderwijswethouders en de Onderwijs Autoriteit Zeeland besloten. Eerder lieten betrokken schoolbesturen al weten dat het traject om één opleiding te vormen voor hen niet haalbaar bleek. Verdere gesprekken over het initiatief leverden niets op, aldus onderwijswethouder Chris Dekker van Middelburg. Dit melden Nu.nl en Omroep Zeeland.

De plannen voor een gezamenlijke vmbo-school op Walcheren waren bedoeld als anticipatie op de krimp van het aantal leerlingen in de regio. Na een voorbereiding van 3,5 half jaar moeten de schoolbesturen nu toch vaststellen dat eenwording niet mogelijk is. Wel blijven de scholen samenwerken op het gebied van passend onderwijs.

Het probleem zit met name in de landelijke wet- en regelgeving, zeggen de besturen. Ondanks dat werden toch diverse pogingen ondernomen om tot een samenwerking te komen. De belemmeringen door de landelijke regels bleken echter niet te omzeilen en de gesprekken liepen op niets uit, aldus Chris Dekker.

De wethouders willen het probleem nu aankaarten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze hopen dat er iets aan de wetgeving veranderd kan worden, ook voor de andere krimpregio’s in Nederland.

© Nationale Onderwijsgids