Normal_blowverbod_verkeersbord_blowen_drugsoverlast

Het CDA wil dat coffeeshops hun deuren sluiten wanneer er binnen een straal van 250 meter een school gevestigd wordt. Coffeeshops in Amsterdam en Rotterdam dienen nu bezwaarschriften in tegen de komst van scholen in de buurt. Dit meldt Verus.

Het afstandscriterium is dat binnen een straal van 250 meter rond een school zich geen coffeeshop mag bevinden. De Vinse School in Amsterdam had een locatie op het oog, maar deze was te dicht bij een coffeeshop gevestigd en kon daarom geen doorgang vinden. CDA-Kamerlid Michel Rog stelde hierover Kamervragen. Hij vindt dat “het belang van een coffeeshop nooit voor het belang van scholen en kinderen mag gaan”.
 
De volgende beoogde locatie van de Vinse School stuit op protest van drie coffeeshops. Hun advocaat is bang dat vanwege het afstandscriterium de coffeeshops hun deuren moeten sluiten. Het CDA vindt dat het afstandscriterium bijdraagt aan het ontmoedigingsbeleid op het gebied van drugs. De komst van een school is voor het CDA belangrijker dan de omzet van een coffeeshop. 
 
Intussen heeft de gemeente Amsterdam besloten de sluiting van vijftien coffeeshops in de buurt van scholen uit te stellen. De gemeente wil eerst een uitspraak van de Hoge Raad afwachten over de aanleiding van die sluiting. 
 
© Nationale Onderwijsgids