Normal_vuurwerk_scholieren

Afgelopen Oud & Nieuw hebben 210 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Acht mensen zijn blind aan één oog geworden. Eén persoon is zelfs volledig blind geworden. Het is dan ook van groot belang om je ogen goed te beschermen tijdens de vuurwerkperiode. Vanaf vrijdag 27 november deelt Pearle Opticiens daarom 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit. 1800 leerlingen van Het Keizer Karel College in Amstelveen mogen de vuurwerkbril als eerste dit jaar opzetten. 

Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Mirjam van ’t Veld, burgemeester van Amstelveen, en Herron van der Sluis, verkoopdirecteur van Pearle Opticiens delen de vuurwerkbrillen persoonlijk uit. Een team van leerlingen van het Keizer Karel College zal in samenwerking met Space Expo en Stichting Technasia een vuurwerkalternatief voor de aanwezigen pitchen.

De Faber zal de middelbare scholieren vertellen wat vuurwerk met je ogen doet als je het in je ogen krijgt. “Tijdens Oud & Nieuw raken ieder jaar weer teveel mensen gewond aan hun ogen door vuurwerk. Vuurwerk is supermooi om naar te kijken, maar laat het niet het laatste zijn dat je ziet. Ik raad dan ook iedereen aan om een vuurwerkbril op te zetten: niet alleen als je zelf vuurwerk afsteekt, maar ook als je naar buiten gaat. Meer dan de helft van de slachtoffers wordt namelijk geraakt door het vuurwerk van een ander. Je hebt maar één paar ogen, zorg daar dan ook goed voor.”

© Nationale Onderwijsgids