Normal_islam_ica_school_hoofddoek

De aanslagen van Parijs zijn het gesprek van de dag op middelbare scholen. Islamitische leerlingen reageren geschokt dat de terroristen pretenderen in naam van de islam te spreken. De leerlingen keuren de aanslagen nadrukkelijk af en willen laten zien dat wat gebeurd is niet past bij hun religie. Dit meldt RTL Nieuws.

Het Avicenna College in Rotterdam, de enige islamitische middelbare school van Nederland, heeft op de website een korte tekst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Parijs gepubliceerd, met daaraan toegevoegd de hashtag #ditisnietmijnislam. Volgens teamleider Yassine Griep van de school hebben de aanslagen een grote impact op de leerlingen. Ze zijn geschokt maar ook bang en vragen zich af of het ook hier kan gebeuren. “We stellen de leerlingen gerust. Wat ze kunnen doen, is vooral het goede voorbeeld geven. Zij zijn visitekaartjes van de islam”, aldus Griep.

De school zet zich nadrukkelijk in tegen radicalisering. Zo is de cursus 'school en veiligheid' van de overheid mede tot stand gekomen in samenwerking met het Avicenna College. Veel scholen weten niet wat op radicalisering kan duiden, legt Griep uit. Wat wij als vroom beschouwen, zoals vijf keer per dag bidden of een hoofddoek dragen, vinden zij eng. Volgens Griep is het juist belangrijk dat niemand wordt uitgesloten en dat de communicatie open blijft. “Als iemand een ander standpunt heeft, ga erover praten, schors die leerling niet, want dan drijf je hem juist in de armen van extremisten”.

Vorig jaar organiseerde het Avicenna een 'dag van vrede'. De school stond stil bij de verschrikkingen van de IS. “Toen hebben we de leerlingen in alle talen in een filmpje laten zeggen: dit is niet mijn islam”.

© Nationale Onderwijsgids