Normal_leerlingen_middelbare_school__screenshot_

Tijdens de bespreking van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer vandaag heeft het CDA een voorstel ingediend om de maatregelen tegen zittenblijven te intensiveren. Zo wil de partij meer inzetten op zomerscholen en scholen belonen die zich inspannen om zittenblijven te voorkomen. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Het plan van het CDA zal de overheid vele miljoenen besparen, zegt de partij. Afgelopen zomer waren er zo'n 124 zomerscholen door het hele land en werkten 260 middelbare scholen mee aan het project. In totaal probeerden ongeveer vijfduizend leerlingen onvoldoendes weg te werken tijdens twee weken van intensieve begeleiding. Zo'n 85 procent van de zomerschoolleerlingen ging hierdoor alsnog over. Per leerling die alsnog doorgaat naar het volgende leerjaar bespaart de overheid 7800 euro, aldus het CDA. In totaal heeft het experiment met de zomerscholen een besparing van 33 miljoen euro opgeleverd.

Het CDA wil dit geld gebruiken om de aansluiting van het onderwijs op de leerbehoeften van leerlingen te verbeteren. Zittenblijven is een negatieve ervaring voor leerlingen en zorgt voor een negatief leerklimaat in de klas, stelt Kamerlid Michel Rog van het CDA. Scholen zouden daarom extra gestimuleerd moeten worden om zittenblijven te voorkomen. De partij heeft de staatssecretaris van Onderwijs gevraagd een beloning in het leven te roepen voor scholen: “Een leerling die met extra inspanning toch overgaat zou de school iets moeten opleveren”, beargumenteert Rog.

© Nationale Onderwijsgids