Normal_studenten_computer

Er wordt een software ontwikkeld voor schoolcomputers die scant of er gezocht wordt op woorden als IS, jihadbruid of YODO (You only die once). Het is de bedoeling dat hiermee radicaliserende jongeren sneller opgespoord kunnen worden. Bij de leerlingen die zoeken op de betreffende zoektermen op schoolcomputers gaat de vertrouwenspersoon langs. Dat meldt het AD.

Een lijst met (zoek)termen die kunnen duiden op radicalisering wordt opgesteld door Stichting Importunus uit Hilversum. Deze stichting heeft tot doel om digitaal ongewenst gedrag tegen te gaan. Wanneer een leerling een dergelijke term gebruikt op een schoolcomputer geeft het systeem een waarschuwing aan de vertrouwenspersoon, die dan vervolgens in actie kan komen.

Pauline van Dulken van Importunus laat weten dat het systeem origineel ontwikkeld is om digitaal pesten tegen te gaan. Nu wordt het systeem uitgebreid om radicalisering op te sporen. Het ministerie van Onderwijs ondersteunt scholen bij het signaleren van radicalisering. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het aan de scholen zelf is om te bepalen hoe ze signalen van radicalisering willen oppikken. 

© Nationale Onderwijsgids