Normal_school_klas_les

In het jaar 2014 heeft onderwijs aan asielzoekers op het basis- en voortgezet onderwijs de overheid 56,3 miljoen euro gekost. Onlangs werd al bekend dat de scholen in Eindhoven en Helmond, waar ze jonge kinderen van vluchtelingen en arbeidsmigranten klaarstomen voor het Nederlandse basisonderwijs, overvol zitten. Dat meldt RTL Nieuws.

Scholen zouden te maken hebben met bijna een verdubbeling van het aantal migrantenkinderen en zouden niet weten waar ze alle kinderen les moeten geven na de zomervakantie. De jonge kinderen die taalonderwijs krijgen spreken bij binnenkomst geen woord Nederlands. Binnen tien tot vijftien maanden wordt aan deze kinderen Nederlands geleerd volgens de NT2-methodiek: Nederlands als tweede taal. Na het taalonderwijs kunnen de kinderen naar een gewone basisschool.

In totaal was de Nederlandse overheid vorig jaar ruim 860 miljoen euro kwijt aan asielzoekers. Zo'n 485 miljoen euro hiervan ging naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De rest van het geld ging naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer & Vertrek, de Raad voor de Rechtspraak en enkele organisaties die opkomen voor de belangen van vluchtelingen. De cijfers zijn bekend gemaakt door het kabinet na vragen van de PVV over de jaarlijkse kosten van asielzoekers.

© Nationale Onderwijsgids