Normal_examen_tentamen_leerling

Voor de vmbo-leerlingen zaten de eindexamens er gister al op. Vandaag moeten alleen sommige havo- en vwo-leerlingen nog een examen maken van een aantal talen. Zo staan vanochtend Fries en Russisch op het programma en vanmiddag moeten een aantal leerlingen nog hun examen Spaans, Turks of Arabisch maken. Om 16.00 uur vanmiddag zitten alle examens erop. Dat meldt de NOS.

De examens zijn dit jaar goed en rustig verlopen, zegt de VO-raad. “Er zijn geen opvallende dingen voorgevallen, zoals spiekschandalen of iets dergelijks.” Wel heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) dit jaar veel meer klachten binnen gekregen dan vorig jaar. Op dit moment staat te teller op ruim 158.000 tegenover de eindstand van 116.000 vorig jaar. Volgens Benedicta Badu, coördinator examenklachtenlijn komt de stijging omdat de leerlingen het LAKS beter weten te vinden.

De meeste klachten kwamen over het vwo-examen Nederlands, deze bleek een van de moeilijkste examens van dit jaar te zijn. Ook het examen geschiedenis werd door veel leerlingen moeilijk gevonden. “Voorgaande jaren werden twee onderdelen uit de geschiedenis getoetst, maar sinds dit jaar wordt naar de hele geschiedenis gevraagd. Dit was te vaag en onduidelijk”, zegt Badu.

Het College voor Examens heeft vorig jaar na klachten het correctiemodel op zeven onderdelen aangepast. Het LAKS heeft aangegeven het model dit jaar op 24 punten aan te willen passen. Op 11 of 12 juni krijgen de eindexamenkandidaten te horen of ze zijn geslaagd. Eventuele herexamens worden halverwege juni gemaakt.

© Nationale Onderwijsgids