Normal_scheikunde_wiskunde_rekenen

Ouders van kinderen met dyscalculie (rekenblindheid) overhandigen vandaag een petitie aan de Tweede Kamer. De ouders zeggen dat de verplichte rekentoets voor kinderen met dyscalculie niet te doen is. Initiatiefnemer van de petitie is Jules Blokhuis, vader van een zoon met dyscalculie. Doel van de petitie is om staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs op andere gedachten te brengen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft dyscalculie. Dat zouden zo'n 40.000 scholieren in de leeftijd van negen tot twintig jaar zijn. Nu is het voor deze kinderen nog geen probleem als ze een onvoldoende voor wiskunde staan op de eindlijst, immers deze kan gecompenseerd worden door goede cijfers voor andere vakken. De komst van de verplichte eindtoets maakt het voor deze scholieren moeilijker om een diploma te behalen.

De petitie is ondertekend door ruim 1500 mensen, waaronder politici en de landelijke oudervereniging Balans. Dekker stelt dat ook kinderen die moeite hebben met taal wel hun eindexamen Nederlands of Engels moeten halen.

Staatssecretaris Dekker heeft sinds dit schooljaar aangepaste rekentoetsen ingevoerd, met drie varianten: de normale toets, een toets voor leerlingen met dyscalculie en een voor leerlingen met ernstige dyscalculie. Bij de tweede toets krijgen de scholieren een half uur extra de tijd en mogen ze een formulekaart gebruiken. Op deze kaart staat bijvoorbeeld hoeveel centimeter een meter is. Bij de derde toets mag bij alle vragen een rekenmachine gebruikt worden en heeft de toets een veel lagere moeilijkheidsgraad.

Het College voor Toetsen en Examens is nog bezig met de speciale toetsen, er wordt onder andere onderzocht wat leerlingen met ernstige rekenproblemen kunnen en welke opgaven daarbij aansluiten. Danielle Krijger van de landelijke oudervereniging zegt dat een lichtere toets niet de oplossing is. “Die kinderen krijgen namelijk een aantekening op hun diploma en vervolgopleidingen gebruiken dat om op te selecteren.”

© Nationale Onderwijsgids