(Novum) - De onderwijsinspectie is een onderzoek begonnen naar middelbare scholen die ten onrechte kosten in rekening brengen voor schoolboeken. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd.

Aanleiding is de 'zwarte lijst' die de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) sinds begin juli bijhoudt van scholen die zich niet houden aan de regels rondom schoolboeken. "Dat is een duidelijk signaal dat er mogelijk iets mis is, dus we gaan kijken wat precies de aard van de klachten is", zegt de woordvoerder.

Schoolboeken horen sinds vorig jaar gratis te zijn voor ouders en leerlingen. Volgens de VOO brengen veel scholen ten onrechte verzend- en administratiekosten in rekening. Ook eisen veel scholen borg, terwijl ouders volgens de regels mogen weigeren borg te betalen. Wel moeten ze eventuele schade aan de boeken vergoeden.

Op de zwarte lijst van de VOO staan momenteel 219 scholen. De onderwijsinspectie gaat de klachten over deze scholen bekijken in het kader van een al langer lopend onderzoek naar schoolkosten. Scholen die inderdaad de regels overtreden, worden daarop aangesproken.