(NOVUM) - Ruim de helft van de Nederlandse meisjes voelt zich 's nachts onveilig in hun eigen wijk of in het centrum van de stad. Dit blijkt uit een onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie Plan. Plan beveelt nationale en lokale overheden aan meisjes beter te betrekken bij de inrichting van de stad.

Het onderzoek werd gedaan onder meer dan 500 meisjes tussen de 11 en 18 jaar. Meer dan de helft blijkt zich niet veilig te voelen als ze 's avonds of 's nachts door de eigen buurt lopen. Een iets grotere groep vindt het eng 's avonds of 's nachts in de stad te reizen. Van de ondervraagden zegt ruim veertig procent iemand te kennen die mishandeld is.

Plan onderzocht ook oplossingen om het angstgevoel bij meisjes weg te nemen. De helft van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan een veilige ruimte in de wijk. Ruim 70% van de meisjes pleit voor een buurtwacht, een iets grotere groep wil dat de straten beter verlicht worden.

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een groot internationaal onderzoek naar de gevaren van meisjes in steden. Plan richt zich sterk op blijvende verbeteringen in de leefsituatie van kinderen en hun familie in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Omdat meisjes in ontwikkelingslanden het vaak veel slechter hebben dan jongens komt Plan Nederland voor hen op met de campagne 'Because I am a Girl'. Hiermee vecht Plan voor gelijke rechten en betere leefomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes.