Normal_vlag_duitsland

Tweede Kamerlid Karin Straus van de VVD verzorgt vandaag de eerste actie in het kader van de Dag van de Duitse Taal. Op de afdeling tweetalig Duits van het Valuascollege in Venlo geeft zij een gastles Duits aan combinatieklas 2 havo/atheneum. De gastles is de eerste van meer dan 200 acties die deze week door scholen en bedrijven in het hele land worden georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van de Duitse taal. 

De vierde landelijke Dag van de Duitse taal vindt plaats op donderdag 23 april 2015. Deze dag is een initiatief van de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Duitsland Instituut Amsterdam, het Goethe-Institut Nederland en de Duitse Ambassade in Den Haag, die samen de Actiegroep Duits vormen. Op de Dag van de Duitse taal worden talloze acties in heel Nederland georganiseerd, waaronder een landelijke muziekactie en de tweede editie van de Dag van de Buurtaal in de grensstreek. Ook verzorgen studentambassadeurs gastlessen op diverse Nederlandse scholen.

Samen met ambassadeurs als Linda de Mol en Frans Timmermans springt Karin Straus op de bres voor de Duitse Taal. In Den Haag heeft ze zich de laatste jaren hard gemaakt voor het belang van Duits in het onderwijs. Met succes: onlangs werden twee moties van haar hand aangenomen die het buurtaalonderwijs een impuls moeten geven en de erkenning van MBO-diploma’s over de grens makkelijker moeten maken.

De Actiegroep Duits organiseert op donderdag 23 april samen met Fontys Hogeschool Venlo en EP-Nuffic een conferentie met als thema: ‘De toekomst van het vak Duits - van primair onderwijs tot HBO’. Achtergrond is dat het vak Duits op steeds meer Nederlandse scholen in het gedrang komt. Omdat dit haaks staat op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en het scholieren kansen ontneemt voor de toekomst, luiden politici en stakeholders uit de grensstreek de noodklok. 

© Nationale Onderwijsgids