Normal_diploma_certificaat

Vanuit de Tweede Kamer is positief gereageerd op het voorstel van VO Raad-voorzitter Paul Rosenmöller om een maatwerkdiploma mogelijk te maken in het voortgezet onderwijs. De Kamer vraagt nu aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs om met een officiële reactie te komen. Ook komt er een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit het onderwijs en Kamerdebat. Dit meldt de VO Raad.

Volgens Rosenmöller is het tijd voor een meer “eigentijds, boeiend en uitdagend onderwijs”. Dit wordt volgens de voorzitter bereikt door de “ontschotting” van het voortgezet onderwijs en “gepersonaliseerd leren”. Dat schreef Rosenmöller in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs die gisteren een procedurevergadering over het onderwerp hield.

Critici die het maatwerkdiploma niet zien zitten, vrezen vooral voor de gevolgen voor het vervolgonderwijs. De vraag rijst wat universiteiten en hogescholen aanmoeten met studenten die hun diploma slechts deels op het gevraagde niveau hebben behaald. De VO Raad erkent dit probleem en wil daarom het gesprek aangaan “in brede kring” om na te denken over de aansluiting op het vervolgonderwijs en de praktische en organisatorische aanpassingen die daarbij komen kijken. Ook de staatssecretaris en de Onderwijsinspectie zullen betrokken zijn bij deze gesprekken.

© Nationale Onderwijsgids