Normal_zonne_energie_zonne_panelen_groene_energie

Het moet voor scholen in Utrecht mogelijk worden om zonnepanelen te kunnen betalen, dit vinden de fracties van GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, PvdA en D66. De fracties hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college. Volgens de partijen is een duurzame ontwikkeling van Utrecht essentieel voor een goede toekomst van de stad. Dit meldt de Utrechtse Internet Courant.

Energie zou een belangrijke rol spelen bij de duurzame ontwikkelingen van de stad. De coalitie heeft als doelstelling dat er in 2020 op tien procent van de Utrechtse daken zonnepanelen liggen. Scholen zouden belang hebben bij zonnepanelen, omdat ze daarmee fors kunnen besparen op hun energierekening. Ook is het een zichtbaar aanknopingspunt om lessen over techniek en energie te creëren.

Scholen lopen voor de aanschaf van zonnepanelen nu tegen financiële drempels aan. Dankzij wetten en regels zouden de zonnepanelen zich binnen vijftien jaar terugverdienen, maar banken willen niet meer dan een periode van tien jaar financieren. Veel scholen zouden ook niet in aanmerking komen voor de zogenoemde SDE1-subsidie regelingen, omdat ze geen grootverbruikersaansluiting hebben. De fracties hebben nu aan het college gevraagd om te zoeken naar mogelijkheden voor de scholen om zonnepanelen te financieren. 

© Nationale Onderwijsgids