Normal_wietplant_wiet

Justitie in Limburg is bezig met een onderzoek naar minderjarige in wietplantages. Criminele organisaties zouden jongeren tussen de veertien en de zeventien jaar laten werken in de wietplantages. De jongeren worden geronseld op middelbare scholen en door de drugsbazen met name ingezet om tegen betaling wiettoppen te knippen. Dit meldt de Telegraaf.

In onder meer Maastricht en Heerlen komt het voor dat jongeren in de wietteelt werken, zeggen ingewijden. “Wij hebben ernstige signalen ontvangen dat minderjarigen betrokken zijn bij zulke praktijken en nemen deze zeer serieus. We roepen mensen op die meer van deze praktijken afweten en zich onveilig voelen om zich anoniem bij ons te melden”, zegt Cindy Reijnders, woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Kamerleden Raymond Knops en Peter Oskam van het CDA eisen van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie dat deze praktijken tot op de bodem worden uitgezocht. “Het feit dat er kinderen en jongvolwassenen op deze manier de criminaliteit ingetrokken worden, vinden wij heel schokkend. Het gaat hier om een kwetsbare groep; dit probleem moet aangepakt worden.”

© Nationale Onderwijsgids