Normal_large-kitchen-393617_640

De rijksoverheid wil meer gezond voedsel in de kantines zien. In Leiden en omgeving hebben scholen hun kantine wel gezonder gemaakt, maar nog niet alle snacks zijn geschrapt. Als het aan de rijksoverheid ligt, is er eind 2015 nog maar nauwelijks ongezonde voeding te koop in de kantines. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum moet minimaal 75 procent van het aanbod in de kantine bestaan uit gezonde producten uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld fruit, broodjes en salades. De andere 35 procent mag bestaan uit etenswaren als snoep en snacks. Scholen willen hier graag aan meewerken, maar merken dat er onder scholieren en ouders niet altijd animo voor is. “De leerlingenraad heeft eens aangegeven liever pizzabroodjes te zien en bij mijn weten hebben ouders nooit naar gezond voedsel gevraagd”, verteld Eduard Nagel, directeur van het Bonaventuracollege.

Rector Conny Bruggman van het Vlietlandcollege merkt dat de animo wel komt als de scholieren er eenmaal aan gewend zijn. Deze school heeft sinds 2009 alleen nog gezonde etenswaren. “Leerlingen kunnen smoothies, fruit, salades en warm voedsel zoals wraps kopen. Frisdrank en snacks zoals chocola of kroketten zijn uit den boze. Het was even wennen voor leerlingen, maar nu staan ze tijdens de pauzes in dikke rijen.”

© Nationale Onderwijsgids