Van 19 tot en met 28 juli werd de 42e Internationale Chemie Olympiade gehouden aan de Waseda Universiteit en Komaba Universiteit van Tokio in Japan. De 267 deelnemers waren afkomstig uit 68 landen. Het gehele Nederlandse team behaalde bronzen medailles.

Alex Blokhuis van het Pleincollege van Maerlant in Eindhoven had de hoogste score, op de voet gevolgd door Anatoliy Babič, Istvan Kleijn en Manuel van Rijn. Nummer één werd Xiang Shangguan uit China, de tweede prijs ging naar Daniil Khokhlov uit Rusland en derde werd Pilkeun Jang uit Zuid Korea.

Internationale Chemie Olympiade (IChO)
De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het practicum bestond onder andere uit het analyseren en identificeren van een aantal polymeren en een colorimetrische ijzerbepaling van magnetieterts.

In de theorietoets kwamen onder andere herlaadbare lithiumionbatterijen, het chemisch zuurstofverbruik van oppervlaktewater, de identificatie en synthese van tetrodotoxine een zeer vergiftige stof die voorkomt in kogelvis (in Japan een exquise lekkernij) en een copolymerisatie waarbij de ketenlengte moest worden bepaald bij verschillende omstandigheden.

Alle toetsonderdelen hadden betrekking op actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen in Japan. Ook was er tijdens de IChO voor de leerlingen veel tijd ingeruimd voor sport, kunst en cultuur. Zo kregen de leerlingen judo in Kodokan en bezochten ze het centrum van Tokio, de grote Boeddha in Kamakura, de Kencho-ji tempel en het nationaal museum van 'Nature and Science'. Daarnaast was er voldoende gelegenheid om internationale contacten te leggen en vrienden te maken.

Nederlands team
Voor Nederland namen vier leerlingen aan de IChO deel: Alex Blokhuis (Pleincollege van Maerlant in Eindhoven), Istvan Kleijn (Emelwerda College in Emmeloord), Anatoliy Babič (Stedelijk Lyceum Zuid in Enschede) en Manuel van Rijn (RSG Tromp Meesters in Steenwijk). Het Nederlandse team werd samengesteld aan de hand van de uitkomsten van de 31e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder dit jaar plaats vond aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.