Normal_islam_hoofddoekje

De gemeente moet opnieuw een besluit nemen over de huisvestigingsverklaring voor de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) die in de hoofdstad een nieuwe vestiging wil openen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De gemeente besloot in augustus om geen huisvestigingsverklaring af te geven voor de nieuwe scholengemeenschap nadat een bestuurslid van SIO op internet zijn steun had betuigd aan de terreurorganisatie IS. Het bestuur van SIO stapte daarop naar de rechter. Dit meldt het Parool.

Het bestuur van SIO zegt dat het zich 'nadrukkelijk en openlijk van elke vorm van extremisme of terrorisme gedistantieerd” heeft. Dat had het stadsbestuur ook geëist. Volgens de rechter is het echter niet aan de gemeente om dergelijke eisen te stellen voor het afgeven van een huisvestigingsvergunning. Amsterdam moet nu binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de vestiging van de islamitische middelbare school.

Vorig jaar weigerde de stad ook al om een vergunning af te geven aan SIO. Toen wilde de stichting een scholengemeenschap oprichten op dezelfde plek als waar eerder het Islamitisch College Amsterdam was gevestigd.

© Nationale Onderwijsgids