Normal_zinloos_geweld_tegel_lieveheersbeestje

Twee middelbare scholieren uit Uithoorn hebben een film gemaakt tegen zinloos geweld. Aanleiding voor de film is de dodelijke steekpartij op een school in Voorburg. Nu het aantal gewelddadige incidenten op scholen lijkt toe te nemen, vonden de scholieren dat ze een statement moesten maken. De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld is te spreken over het initiatief van de jongens en gaat de film landelijk verspreiden. Dit meldt Trouw.

“Het is geweldig dat de jongens dit onderwerp op deze manier onder de aandacht willen brengen”, reageert Bart Wisbrum van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. “Een filmpje zegt vaak meer dan duizend woorden. Via de modules die wij aan lagere en middelbare scholen aanbieden kan het filmpje wel honderdduizenden leerlingen bereiken”.

De twee scholieren, Jesse Bleekemolen (17) en Stijn van Dongen (15) hebben hun eigen bedrijfje, Take One NL Productions. De film over een verliefd stelletje dat het aan de stok krijgt met hangjongeren is hun eerste grote productie. De scholieren kregen hulp van film- en televisieproducent Eyeworks, waar beide jongens eerder stage hebben gelopen. Met de film willen de jongens vooral benadrukken hoe dom het is om als jongere zomaar een wapen bij je te hebben. “Veel jongeren ervaren een wapen nog steeds als stoer”, zegt Wisbrum. “Maar incidenten als Voorburg laten zien hoe dat heel snel uit de hand kan lopen en desastreuze gevolgen kan hebben”.

Vorige week werd de film bekeken door leerlingen van scholen uit Flevoland. De reacties waren zeer positief.

© Nationale Onderwijsgids